Omega-3 fettsyrer som en del av fremtidig kreftbehandling

Omega-3 flerumettede fettsyrer som finnes blant annet i fet fisk og tran har viktige funksjoner i cellen og omtales som essensielle fettsyrer. Spesielt eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA) er vist å hemme vekst av humane kreftceller i kultur og i hårløse mus med nedsatt immunforsvar. Kliniske studier har også vist at pasienter med ulike krefttyper kan ha gunstig effekt av omega-3 fettsyrer alene eller i kombinasjon med kjemo- og radioterapi. Kjennskap til genene i kreftsvulsten og forståelse av samspillet mellom svulsten, genomisk variasjon hos verten, samt kost- og miljømessige faktorer, vil kunne bidra til en personifisert kreftbehandling. Hovedmålet for prosjektet er å identifisere biomarkører i kolorektalt kreftvev for å klassifisere pasienter som vil kunne ha nytte av omega-3 fettsyrer sammen med konvensjonell behandling.

Kvalifikasjoner

Publisert

30. september 2019